13 kernen van Meierijstad
Samen Meierijstad

Blog-oproep René Hildesheim

Meierijstad, platform voor dorpspolitiek, of verder weg kijken? 

Ik ben een van de eerste Meierijstadters, wij kwamen hier vlak na de gemeentelijke fusie wonen. Ja, in de historische kern van Veghel.
We wonen hier met veel plezier en voelen ons erg welkom. 
Ik zwem in Schijndel, drink koffie in Rooi, yoga in Olland, bezoek de Jumbo in Veghel, fiets door de hele gemeente.
Toen ik bij de gemeentelijke verkiezingen zoals ik gewend was Groen Links wilde stemmen, bleek dat niet te kunnen. Voor het eerst van mijn leven heb ik PVDA gestemd.

Alternatief was natuurlijk de diverse lokale partijen zoals Team Meierijstad, hart van Schijndel, lijst Blanco enz. En jawel ook  VVD, SP,  D66 en natuurlijk het CDA.

De verkiezingen werden overtuigend gewonnen door de lokalen. Met kunst- en vliegwerk werd er een college gevormd met CDA, PVDA en VVD die samen met team Meierijstad 6 wethouders leverden.  Waarvan er één uit Schijndel, twee uit St Oedenrode en drie uit Veghel komen. 

Onlangs klapte het team Meierijstad, twee nieuwe fracties ontstonden Hier en Lokaal.

Ik zag door de bomen het bos niet meer,  want ondanks dat er op verschillende lijsten goede mensen stonden met, denk ik, gemeenschappelijk gedachtengoed zijn die overeenkomsten niet zichtbaar in de gemeenteraad.
Zoals die partijen die voor verduurzaming en vergroening zijn en voor betere inkomensverdeling. Op het moment gaan alle besluiten en voornemens in deze gemeenteraad en in de Meierijstadse politiek  steeds over zaken waar op zijn minst een entiteit van deze gemeente zich niet goed bij voelt.  Komen er twee zwembaden dan is er een derde daar niet blij mee!  Is er een festival of komt de koningin, dan voelen de andere zich tekort gedaan. 
En de politici buitelen over elkaar heen om maar aan te geven dat zij het dorpsbelang boven landelijke thema’s laten gaan. 
Een aantal drama’s kwamen de laatste twee jaar voorbij: het druppel systeem voor de afvalverwerking,  de toeristenbelasting,  de sociale woningbouw,  de mobiliteit, de plek waar de gemeenteraad vergadert... De lijst is lang. Blunder op blunder, maar het college blijft  rustig zitten, wethoudertje minder en met als grote regisseur natuurlijkheid CDA en de RABO bank.

Voor mij is het dan ook logisch dat je alleen met een landelijke visie, samen met de buurgemeenten samen kan optrekken. Dus voor mij is het logisch dat Groen Links de volgende verkiezingen mee gaat doen met een mooie lijst van bevlogen jonge en oudere mensen, met hun voeten in de Meierijstadse samenleving. Daarvoor zoeken we medestanders, mensen met ambitie en durf.

Wie doet er mee om bij de volgende verkiezingen met een mooie lijst, mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen ? 

René Hildesheim