GroenLinks afdeling Meierij en Maashorst opgericht!

GroenLinks-leden van tien Brabantse gemeenten hebben per 1 juli 2016 een nieuwe regio-afdeling opgericht:  Meierij en Maashorst. “De mensen van deze nieuwe afdeling gaan de komende vier jaar samen werken aan een actieve partij in de regio, rond herkenbare groene en sociale thema’s”, zegt de nieuwe voorzitter Joost van der Pluijm.  

We gaan de borst vooruit steken”, zo klonk het bij de oprichtingsvergadering op 29 juni in het Theaterkantoor aan de Veghelse Noordkade. De aanwezige GroenLinksers zien kansen om met elkaar politieke en maatschappelijke krachten te bundelen.

GroenLinks Meierij en Maashorst gaat de komende tijd ideeën ophalen en activeren onder de leden en sympathisanten in Bernheze, Boekel, Boxtel, Haaren, Landerd, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Uden en Veghel.

Bestaande lokale samenwerkingsverbanden, zoals PvdA-GroenLinks Boxtel en Progressief Bernheze, worden binnen de nieuwe regio-afdeling voortgezet. De nieuwe bestuursleden zijn voorzitter Joost van de Pluijm (Boxtel), secretaris Ad van Driel (Uden), Skip Anker (Bernheze) en Genoveef Lukassen (Uden).

Natuur en landbouw

Gast van de ledenvergadering was John Vermeer van de Brabantse Milieufederatie. Hij hield een inspirerend verhaal over stadslandbouw en samentuinen. Dit biedt mogelijkheden voor projecten in de regio op het gebied van biodiversiteit en voedsel. “Je hebt de kans om van elkaars talenten gebruik te maken,” vertelde hij de GroenLinksers op basis van zijn ervaringen. GroenLinks-Statenlid Hagar Roijackers vertelde over de kansen (en valkuilen) op het gebied van landbouw en natuur.

Sociaal domein

De leden gaan de handen uit de mouwen steken dus. Maar tijdens deze eerste ledenvergadering deed GroenLinks-lid Ger Jan Bömer ook de oproep om met elkaar de sociale thema’s, het sociale domein, uit te diepen. “De buitenwacht kent GroenLinks vooral als duurzame partij. Maar juist in deze tijd hebben we een stevig en doordacht verhaal nodig om antwoord te bieden op sociale onrust en onzekerheid.”

Het bestuur heeft daarnaast als opdracht om campagne te gaan voeren voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Ook bereidt het bestuur regionaal de gemeenteraadsverkiezingen voor 2018 voor.