Wat zijn de Global Goals?
De Sustainable Development Goals zijn 17 doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Ze zijn door de Verenigde Naties in 2015 vastgesteld als mondiale ontwikkelagenda voor 2030. Deze doelstellingen zijn unaniem door de lidstaten omarmd. De VNG heeft alle Nederlandse gemeenten uitgenodigd zich aan te sluiten bij het VNG-netwerk ‘Gemeenten4GlobalGoals’. Inmiddels hebben zich al meer dan 122 gemeenten in Nederland aangemeld als SDG gemeente waaronder gemeenten in onze regio zoals de gemeenten Bernheze, Meierijstad en Oss. De SDG’s bieden als universeel raamwerk een kompas om tot brede welvaart in Nederland te komen, zowel voor huidige als voor toekomstige generaties; en met oog voor welzijn van mensen elders in de wereld.

Naar een toekomstaanpak met de SDG’s
Halverwege de weg naar 2030 blijven de SDG’s een sterk en relevant raamwerk om onze huidige uitdagingen mee aan te pakken. Samenwerking is een kernwaarde van de SDG’s. Alle organisaties en groepen in de samenleving hebben een rol te spelen. De groeiende beweging voor de SDG’s is dan ook goed nieuws: vele handen maken het werk lichter en beter doordat we de inzichten, kennis en kunde vanuit verschillende hoeken combineren.

Er gelden geen verplichte criteria of voorwaarden om SDG gemeente te worden. Wel is de verwachting dat de gemeente wil handelen in de geest van de doelen en er op geëigende momenten naar verwijst.

Gemeenten die aansluiten als SDG gemeente onderschrijven daarmee onderstaande visie en leidende principes
• De Global Goals vormen voor de periode tot 2030 dé wereldwijde duurzaamheidsagenda, waar economische, ecologische en sociale waarden in balans zijn, met als rode draad: laat niemand achter, of in de VN-termen “Leave no one behind”. Ze vormen een integrale agenda, met lokale, nationale en internationale dimensies. Ze bieden een toekomstperspectief dat (lokale) overheden, inwoners en private organisatie verbindt.
• Wij beseffen dat onze verantwoordelijkheid voor ‘lokaal’ en voor ‘nu’, niet los te zien is van verantwoordelijkheid voor ‘ver weg’ en 'later’. Wij zijn onderdeel van de wereldgemeenschap. Bij lokaal beleid en lokale actie wordt daarom rekening gehouden met de rechten en belangen van mensen elders in de wereld en van toekomstige generaties, en met de draagkracht van de planeet.
• Wij beseffen dat om de doelen ook echt te behalen, ieders bijdrage nodig is, ook die van gemeenten, zoals bij het terugdringen van ongelijkheid, maatschappelijke integratie, een prettige en veilige  leefomgeving, duurzame productie en consumptie, en kwalitatief en participatief bestuur. Maar gemeenten kunnen het niet alléén. Daarom werken wij samen: met inwoners, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, andere overheidslagen, enzovoorts.
• De Global Goals zijn van, voor en door ons allemaal. Niemand mag achterblijven. Samen op weg naar een duurzame toekomst.

Brede welvaart en de SDG’s
De SDG’s vormen een belangrijke leidraad voor de verdere invulling van de monitoring van brede welvaart in Nederland door het CBS. Sinds 2019 zijn de SDG’s in de monitor volledig geïntegreerd in de beschrijving van brede welvaart. Zo worden alle gemeten indicatoren meer in hun onderlinge samenhang gepresenteerd, en wordt de SDG-agenda -voor Nederland een belangrijk beleidskader-  uitdrukkelijk in de analyse van de brede welvaart betrokken.
Monitor Brede Welvaart & Sustainable Development Goals 2023 | Rapport | Rijksoverheid.nl

De definitie van brede welvaart gebruikt in de Monitor sluit aan bij gangbare internationale definities en luidt:

Brede welvaart betreft de kwaliteit van leven hier en nu en de mate waarin deze ten koste gaat van de brede welvaart van latere generaties of van die van mensen elders in de wereld.

De integrale benadering van de Global Goals als kompas voor het duurzaamheidsbeleid in de gemeente Maashorst
De gemeente Maashorst ziet de overlap tussen de abstracte doelstellingen achter de Global Goals en de gemeentelijke ambities in bijvoorbeeld het bestuursakkoord. Daarom kiest zij er voor om de Global Goals als een kompas te gebruiken bij de uitwerking van het duurzaamheidsbeleid. Enkele concrete voorbeelden hiervan zijn:
• De SDG’s krijgen een prominente rol als structuur in de nieuwe duurzaamheidsagenda’s.
• De SDG’s worden gebruikt als motivering over duurzaamheid in Collegevoorstellen;
• De verschuiving van MVI (Maatschappelijk Verantwoord Inkopen) naar borging van duurzaamheid in de hele organisatie met MVOI (Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen) is gekoppeld aan de SDG’s.
• De duurzaamheidsmonitor zal worden uitgevoerd als een SDG monitor.

Communicatie
Via deze raadsinformatiebrief bent u op de hoogte gesteld van de afhandeling van motie 8 ‘Maashorst aanmelden als Global Goals gemeente’ van 3 november 2022.

Vervolg
Hierna melden we gemeente Maashorst aan als SDG gemeente bij VNG. En onderzoeken we hoe de SDG’s gebruikt kunnen worden om integraal werken in de organisatie te bevorderen.